Saltar al contenido

Hirotugu Akaike, el matemàtic de les estadístiques més exactes

3 julio, 2018

Des de l’experiència pròpia i la creativitat, l’investigador japonès va formular una equació per poder identificar el millor model estadístic a aplicar en cada cas

Pocs científics tenen l’honor que utilitzin els seus descobriments contínuament ia tot el món sense que se’ls conegui per alguna cosa més que per portar el cognom en la troballa. Hirotugu Akaike és un d’aquests estranys casos en què el seu gran descobriment no ve acompanyat del seu recorregut acadèmic i vital, més enllà d’unes pinzellades. Aquesta circumstància revela dos aspectes de la seva personalitat: la seva discreció i que va viure entregat a la investigació.

Hirotugu Akaike néixer un 5 de novembre, de 1927 a la província japonesa de Shizuoka, molt a prop de la muntanya Fuji. En finalitzar la Segona Guerra Mundial va estudiar matemàtiques a la Universitat de Tòquio i durant aquests anys també es va casar i va tenir tres filles. La seva dona va morir prematurament i aquesta circumstància el va marcar per sempre, encara que animat per les seves filles va tornar a casar-se de nou.

La carrera professional de Hirotugu Akaike es va desenvolupar entre 1952 i 1994 a l’Institut d’Estadística Matemàtica de Japó, on va acabar sent director general abans de ser nomenat professor emèrit.

A principis de la dècada de 1950, el jove científic Hirotugu Akaike es va fer la crucial pregunta de com podria variar el resultat d’una estadística segons les variables que introduïm. Després de més de dues dècades d’investigació, va aconseguir donar resposta a la seva inquietud amb una simple equació coneguda com el Criteri d’Informació d’Akaike.

Amb el Criteri d’Informació de Hirotugu Akaike (AIC) els analistes seleccionen un model entre un conjunt d’opcions que els permet conèixer el prop que estaran els resultats de la veritat. AIC es basa en la teoria de la informació de les dades de què disposem.

Per al matemàtic japonès era tan important l’experiència com la creativitat, i per trobar una solució al problema de la qualitat de les estadístiques, tenir una experiència pròpia i una sensació directa del que es coneix com vibracions aleatòries, va comprar un ‘scooter’ i el va utilitzar en els voltants de la muntanya Fuji. Aquesta experiència de primera mà el va ajudar a diferenciar entre les vibracions de conduir en carreteres normals i amb molt de trànsit i fer-ho en un camí de muntanya, una cosa que va aplicar després al seu descobriment.

Amb més d’un centenar de publicacions científiques en prestigioses revistes matemàtiques i desenes de xerrades i seminaris, l’any 2006 Hirotugu Akaike va ser guardonat amb el Premi Kyoto pel desenvolupament del Criteri d’informació de Akaike (AIC), entre d’altres èxits. El descobridor de com controlar les variables i les dades a l’hora de plantejar-se una estadística per assegurar els seus resultats com els més propers a la realitat va morir en l’any 2009, als 81 anys.

El cercador Google fa avui un homenatge a Hirotugu Akaike amb un retratro del matemàtic en el dia en què hauria complert 90 anys. El doodle presenta la seva cara enmig d’una aproximació de funcions, paràmetres i les seves respectives corbes per destacar el resultat del seu treball més conegut arreu del món: el Criteri d’Informació d’Akaike.

Gràcies a ell, els resultats de les estadístiques ens agradaran més o menys, però Hirotugu Akaike va ser capaç de realitzar una sistematització sobre com s’afronta l’elaboració d’aquesta disciplina matemàtica i, a més, garantir la seva proximitat al més exacte possible a la realitat.